logo
"Mirusysis, jei gerbiame jo atminimą, tampa brangesnis ir galingesnis už gyvą žmogų."
Antuano de Sen Egziuperi
"Mirusysis, jei gerbiame jo atminimą, tampa brangesnis ir galingesnis už gyvą žmogų."
Antuano de Sen Egziuperi
"Mirusysis, jei gerbiame jo atminimą, tampa brangesnis ir galingesnis už gyvą žmogų."
Antuano de Sen Egziuperi

Kapavietės įrengimo darbai

Mūsų sukaupta ilgametė patirtis kapų tvarkymo srityje leidžia nepriekaištingai sutvarkyti Jūsų artimųjų kapavietę ir visus su ja susijusius reikalingus darbus atlikti kokybiškai ir profesionaliai. Suteiksime visą spektrą kapų tvarkymo paslaugų. Nuo ko prasideda kapų tvarkymo darbai?

1 žingsnis.Kapavietės dizainas ir projektavimas

Tai esminis etapas, nuo kurio priklausys tolimesnio darbo sėkmė. Tik išsamiai išsiaiškinus užsakovo poreikius, mes galime pateikti tik jam skirtą individualų kapavietės projektą. Šiame dokumente matysis granito gaminių išmatavimai, granito spalvos ir kaip atrodo paminklo dalių proporcijos visos kapavietės kontekste. Tik kruopščiai atlikus šiuos darbus galima tikėtis kokybiško ir akiai patrauklaus rezultato.

2 žingsnis. Pamatų liejimas

Tai dar vienas svarbus kapo tvarkymo etapas, kuriam turi būti skiriamas išskirtinis dėmesys, nes būtent ant jo bus tvirtinamas paminklas ir vykdomi tolimesni darbai. Todėl jei šis darbas bus atliktas netinkamai, nukentės ne tik dizainas, bet ir kokybė. Liejant kapavietės pamatus, privaloma naudoti kokybišką, aukštos klasės betoną. Tik tinkamas cemento kiekis betone užtikrina betono tvirtumą ir ilgaamžiškumą. Taip pat svarbus laikas ir oro temperatūra, per kurį bus atliekami betonavimo darbai. Ypač svarbus etapas – pamatų armavimas. Tai reiškia, jog metalinių konstrukcijų ir armatūros kiekis ir storis turi būti pakankamas betonuojant kapavietės tvorelę. Netinkamo gylio iškasti pamatai gali sukelti nepageidaujamų rūpesčių po kelių šaltų žiemų.  Meistrams įvertinus, ypač sudėtingais atvejais gali būti gręžiami poliai, ant kurių bus liejamas pamatas. Beje, pamatai turi būti liejami atsižvelgiant į tai, kokį kapavietės tvarkymo būdą pasirinksite – granito plyteles, dekoratyvinę skaldą, betonines ar ,,klinkerines“ trinkeles ar granito plokštes.

3 žingsnis. Paminklo montavimas

Šiuo atveju svarbiausia tinkamai užfiksuoti armatūrą tarp paminklo ir jo pagrindo. Kitaip tariant, svarbus armatūros storio parinkimas atsižvelgiant į paminklo aukštį, storį, tinkamo gylio skylės išgręžimas paminklo apatinėje dalyje ir ant ketinamo montuoti paminklo. Deja, pasitaiko meistrų, kurie neatsakingai dirbdami šį svarbų paminklo montavimo etapą praleidžia. Tai netoleruotinas elgesys, kurio pasekmės gali būti labai liūdnos. Negana to, jog gali nuvirsti paminklas, bet virsdamas jis gali sužeisti ir kapinių lankytojus. Be abejonės, ypač svarbus klausimas su kokiais klijais bus montuojamas paminklas. Į šį klausimą geriausiai atsako laikas ir įgyta meistrų patirtis šioje srityje. Mūsų meistrų ilgametė praktika leido išspręsti šį klausimą. Beje, paminklas gali būti montuojamas keliais būdais:

– ant pamato tvorelės;

  • ant šalia jau esančio pamato išbetonavus atskirą pamatą paminklui (galima, tačiau yra svarbių technologinių sprendimų, kurių būtina laikytis);
  • ant jau sumontuotų kapavietės gaminių (ant granito plokščių ir granitinių postamentų).

    Mūsų profesionalūs meistrai žinos, kuris iš šių variantų tinkamiausias Jūsų atveju.

4 žingsnis. Pamatų apdaila

Labai svarbu ją atlikti tinkamai, nes be jos kapas atrodys neestetiškai ir nykiai. Populiariausi apdailos būdai – kapo padengimas dekoratyvine skalda (pasirinktos spalvos ir dydžio), granito atraižų klijavimas (padaroma mozaika), apklijavimas granito plokštėmis ar plytelėmis. Pastaraisiais metais išpopuliarėjo dekoratyvinio grunto klijavimas ant pamato liejinio. Atsižvelgdami į kapavietės projektą mūsų meistrai sukuria gražų, kliento lūkesčius pateisinantį dizainą.

5 žingsnis.Jei reikia, kapavietėje galima įrengti taką

Takas svarbus dėl jo atliekamų kelių funkcijų – patogumo, estetikos (gražiai atrodo vizualiai) ir praktiškumo (stabdo piktžolių ir kitokių augalų augimą ir apsaugo paminklą nuo purvo taškymosi). Takams tiesti naudojamos įvairios medžiagos, tačiau Lietuvoje populiariausia – gražiai apdirbta granito plokštė. Alink kapą dažniausiai naudojamos betoninės ar ,,klinkerinės“ trinkelės. Patyrę meistrai žino, kad norint ilgaamžio rezultato, trinkelės klojamos laikantis svarbių klojimo taisyklių (nuo kaip paruošti pagrindą iki kokiomis medžiagomis užpilti trinkelių tarpus). Darbų pabaigos etape dažniausiai įrenginėjami smulkesni puošybos elementai – granitinės plokštės įrėminimai gėlėms, granito plytelės ant kapo, sodinami gėlynai ir kiti kapo papuošimui būtini akcentai. Svarbu, kad meistrai viską atliktų naudodami aukštos kokybės medžiagas, taikydami geriausius darbų metodus ir atsižvelgdami į galimus aplinkos ir kitus veiksnius.

Paminėjome tik esminius etapus, kuriuos būtina įgyvendinti norint, jog Jūsų artimųjų kapavietė atrodytų skoninga ir išvaizdi. Deja, neįmanoma surašyti visko, ko reikia, kad Jūsų amžinybėn iškeliavusių artimųjų kapai atrodytų tvarkingai ir gražiai. Susisiekite su mumis ir kartu nuspręsime, kaip Jūsų atveju geriausia įrengti kapavietę.

Telefonas užsakymams

Mob. tel.: +370 673 13 301

El. paštas: info@paminklai-kapams.lt

Adresas užsakymams

K. Donelaičio g. 81, Šiauliai, Lietuva, 78120

Informacija: Prieš atvykstant prašome pasiskambinti, nes galime būti išvykę.

Paminklų gamyba užsiimame jau beveik dešimt metų. Mūsų akmendirbiai pagamins įvairiausių tipų, akmens spalvų ir dydžių paminklus bei kitus kapams papuošti reikalingus aksesuarus. Pasirūpiname visomis su paminklų projektavimu, pastatymu bei kapų priežiūra smulkmenomis. Paslaugas teikiame greitai ir kokybiškai ir už protingą kainą.

Paminklai

Dėmesio: Kinietiškais paminklais griežtai neprekiaujame!